Doko about Lana

 • I studiet, ca. 2010.

 • Model, ca. 2000, 15 år.

 • Live, NY, ca. 2005.

Bagrund og diskografi

Lana Del Rey kom til verdenen 21. Juni, 1985, i New York City, som Elizabeth Woolridge Grant. Jeg har valgt at bruge det navn som alle kaldrt hende, Lana 

Lana har skotiske rødder, og er fra en velhavende familie. Hun har en lillesøster, Caroline, som er fra 1988/89 (?). Samt en lillebror Charlie, som er fra 1993/94 (?). 

Lana gik på en katolsk skole, hvor hun blev forsanger for korret. Allerede som 15 årig blev hun sendt til en skole som skulle afhjælpe hendes tiltagende alkohol problem/misbrug. Skolen hed Kent School, og hun var indskrevet på skolen frem til hun var ca. 18 år. På dette tidspunkt var Elizabeth også kommet ud af sit alkohol problem.

oprindeligt ville Lana gerne vil hun gerne være digter, hvilket hun jo kunne skrive på cv'et 15 år senere med digt samlingen: 

Interessen var ikke helt fremmed, idet hendes far skrev country sange, for sjov skyld (?) og hendes mor holdt af at synge. 

Efter Kent School blev Elizabeth optaget på Geneseo, et universitet i NY, men hun valgte at tage et sabat år, som hun brugte på at arbejde som tjener og lærte samtidig at spille guitar medens hun boede hos sin onkel og tante. Elizabeths' onkel lærte hende 6 akkorder. Herfra havde Elizabeth en følelse af, at hun ude fra disse 6 akkorder kunne skrive og komponere en million sange.

Lana brugte også er års tid som frivillig på at hjælpe hjemløse. Hun tog på en tur igennem USA, hvor var med til at restaurere og male huse og i det hele taget sørge for at de indfødte, indianerne fik et bedre liv. Hun var også med til at hjælpe alkoholikere og narkomaner i NY. Desuden arbejede hun også som tjener i ca. 4 år. Samtidigt med at hun sang på forskellige spillesteder i ca. 8 år. Hun husker det som en hård periode, men hun fik da betalt sin gæld, på 17.200 $, hvilket er over 100.000 danske kroner!! Elizabeth havde hele tiden en drøm om at blive professionel sanger, leve af det. 

I sin fritid lavede Lana også en masse videoer til nogen af sine sange. Det er ganske underholdende og sjovt at se disse hjemmelavede videoer, som viser en meget ung, fri, frisk og ikke mindst langt mindre puritansk ung kvinde. Lana forekommer langt mere glad her. Videoerne er spruldende, festlige, farverige og emmer af fortællerglæde. Her tre eksempler herpå, hhv.:

1.National Anthem, 2. Jump, 3. Kinda outta luck & 4. Brite Lites:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=XfnkBIRX3MU 
 2. https://www.youtube.com/watch?v=lTGfTDDYgjg
 3. https://www.youtube.com/watch?v=cuSJ137g7oI 
 4. https://www.youtube.com/watch?v=npBdCZrGKMc

I NY, Brooklyn begyndte Lana at optræde på små lokale spillesteder, under forskellige navne bla: Sparkle Rope Jump Queen, Lizzy GrantThe Phenomena. Elizabeth kunne bl.a. opleves på Williamsburg Lower East Side steder som Laila Lounge, Galapagos, The Living Room & The Bitter End. På denne måde udviklede der sig efterhånden et et netværk, omkring musik, venner, bekendte og gode forbindelser. Hun arbejdede ihærdigt på sin musik og skrev og komponerede dusinvis af numre. Samtidig med at Elizabeth læste metafysik på Fordham University.

Imedens Lana læste på Fordham, var hendes liv noget omtumlet. Hun bodede hos venner og bekendte, hvor hun overnattede på deres sofa. Hun ønskede ikke rigtigt hjælp fra sine forældre, hun havde åbenbart et behov for at vise at hun kunne klarer sig selv. 

 •  Hendes mor kaldte hende: ’the couch queen'.

Ofte brugte hun lange aftener på en lokal kinesisk deli på 42nd Street, hvor bare købte en banan og en kop kaffe, hvor de så lod hende blive hængende til midnat. Elizabeth sad så her og funderede over livet og tekster til nye sange.

 • “I would go over different rhymes in my head, like rhyming ‘disco’ with ‘go-go,’ writing about girls with blue mascara and black eyeliner, and about all of the men I had met who I just loved. It was a very liberating, penniless, hilarious, fun, fun time.”

Herefter fulgte en periode med en masse forskellige smalle EP udgivelser, under forskellige psydonymer. En lidt rodet periode, med semi udgivelser, demoer mv. Karrieren var bestemt ikke på skinner endnu,  jeg vil prøve at beskrive forløbet.

 • Allerede omkring 2001, begyndte Elisabeth sin model karriere. Det er egentlig ikke overraskende, for Elizabeth/Lana er i sandhed smuk, meget fotogen og forståelse for mediets virkemidler. Hvis man søger på nettet, biledsøgning, vil nok omkring 85 % af billederne, og der er 1000 vis, vise den sagtmodige, melankolske Lana. Som Lana virkelig mestre, det er blevet hendes niche. Der er ingen tvivl om at hendes modelkarriere også har været med til at buste hendes musikkarriere. DD., arbejder Elizabeth stadigvæk som model og bruger en del tid herpå. Elizabeth har dækket et dusinvis af meget kendte modemagasiners forsider. Se evt. min forside sektion herom. 
 • D. 25 april 2005 fik  Elizabeth udgivet sin første plade, som var en EP, med 7 demo numre. Skiven hed: Young like me,  som desuden havde en alt. titel:  Rock Me Stable/Rock me stable. det under navnet/psydonymet May Jailer
 • Sidst i 2005 fik Elizabeth endnu en album/EP, udgivet: From the end. denne gang med 10 demo numre. De fleste af disse kan også høres på albumet Sirens fra 2008. 
 • I 2006 deltog ELizabeth i Williamsburg Live Songwriting Competition. Elizabeth nådede til finalen, 5 Point Records var også til stede ved denne konkurrence. Samme år udgav Elizabeth en slags complication af hendes EPer. Albumet Sirens, under navnet May Jailer. Albumet indeholdte 15 skæringer (se nærmere under albumer). Desværre er albumet nu trukket tilbage og kan nu kun høres på YouTube. 
 • L
 • I 2007 underskrev Elizabeth en pladekontrakt med 5 Points Records, som også gav 10.000💲. Nogen høvder det var 50.000💲 . Samme år blev endnu en EP udg.: No kong fu, med 7 numre. Der hersker en del mystik omk. denne udgivelse. F.eks. hvem spiller guitar på den, hvad er baggrunden og historien omk. denne EP. 
 • I 2008 udk. den første EP, i forb. med Elizabets' aftale med 5 Point Records. Kill Kill. EPen inderholdte 3 numre. Denne gang under navnet Lizzy Grant.
 • I 2010 kom der endnu et album, i samarbejde med 5 Point Records og hendes daværende kæreste Steven Mertens. Albumet hed...'Lana Del Rey A.K.A. Lizzy Grant', hvilket var et slags kompromis vedrørende titelen. Albumet havde 13 skæringer (se nærmere under albumer). Der var en del diskussion om navn, indhold og hvilken vej Lana skulle gå musikalsk. Hvilket endte med at Lana forlod 5 Point Records, tog til London, hvor hun hyrede to advokater til at opkøbe rettighederne til en hendes album. Herefter valgte Lana så at trække sit album 'Lana Del Rey A.K.A. Lizzy Grant' tilbage. Men det kan findes på YouTube.
 • Fra ca. 2010 til 11 skete der en stor transformation af Lana, hun ændrede fuldstændigt stil. Fra at være den fjollede, teenager agtige, New Yorker pige, kom hun tilbage som en meget alvorlig, Hollywood diva. Et stilskifte som hun formodentlig sammen med sin søster var fundet frem til. Lanas søster Caroline er iøvrigt professionel fotograf.
 • Der var skruet kraftigt op for makeupen. Jeg har fundet frem til at det vist kaldes, Hollywood glam makeup. Desuden var de helt lyse hårfarver erstattet med lys mahogni rød. Lanas' tøjstil havde selvfølgelig også forandret sig, 50'er vintage kjoler, stilleter og smykker. Og så var der jo en masse, som hævdede at Lana havde fået større læber. Det har Lana dog pure afvist. Endelig og ikke mindst var Lanas stemme blevet meget dybere og sangene/musikken blevet meget melankolske ballader
 • - For der ikke skal være tvivl, Lana ser fantastïsk ud og hun kan bære sit diva image som ingen anden kan vores tid.
 • I 2011 have Lana et kort bekendtskab med Strange Records, de nåede kun at udgive en single, dog med to af hendes nu mest kendte sange: Video games & Blue jeans. For nogle månder efter skiftede Lana over til en aftale med hhv. Intercope Records & Polydor Records, som Lana nu har haft siden. Men omstændighederne har givet grobund for en del myter, her er en af dem:
 •   -  Konspiratoriker kan få en del ud af, hvad der egentlig skete, - og ikke skete, mellem de fire pladeselvskaber, og hvorfor meget af materialet er blevet lækket til YouTube og af hvem. Hvorfor transformerede Lana sig fuldstændigt? Var det en del af aftalen med Intercope Records & Polydor Records? Er Lana Del Rey i virkeligheden et produkt af en større markedsføringsplan? Som rige forretningsmænd har stået bag En forretningsplan som bl.a. hendes rige far måske står bag. Det er hvad nogle konspiratoriker tror. I januar 2012 udkom Born to die.

Jeg har set nogle fotossessions fra 2012-15, hvor Lana tangere det gotiske! I forhold til Lanas ofte meget dyster musik, går det jo ganske fint sammen. F.eks. # The Blackest day, fra hendes seneste album. På Wiki, bliver albumet bl.a. betegnet som barok pop. Det er bestemt også nogle triste, dyster emner som er dette albums sorte tråd. Ekskapisme, lyst, vold og forpint kærlighed.

 •  Lana er iøvrigt begyndt at vise sin kunnen på sin nuværende tourne, hvor hun spiller og synger solo nummeret Yayo. 

I januar 2012 fik vi det første officille album med Lana Del Rey; Born to die. Hvor der er også blev produceret en masse spændende flotte video. Flot modtagelse, men Elizabeth var meget nervøs da hun var ude og skulle promovere albumet live, hvillet bl.a. gik 'galt' live på SNL. Det var lige før det hele sluttede der, men Elizabeth er en kæmper og hun kom igennem, trodt stor medie-modstand. 

I 2014 udgav Lana albumet Ultraviolence, som fik en flot modtagelse, som af mange anmelder og fans anser som hendes bedste album. 

Allerede i 2015, udgav Lana endnu et album; Honeymoon. Det  mest ekeperimenterende til dato, svært tilgængelig for den gennemsnitlige lytter. ekstremt dystert og tungt! Der var dog heldigvis enkle solstref; High by the beach og . 

I 2017 fik vi så endnu et album, Lust for life, som blev relativt godt modtaget, men solgte ikke så godt som hendes tidligere album. Desuden fik det ikke særlig meget radiotid. På dette album havde Lana desuden inviteret forskellige gæstestjerner med, med blandet succes. Den største omtale fik nok numret Change, pågrund af bandet Radiohead hævdede at Lana havde kopiret deres nummer! Det endte dog med at Lana 'vandt', idet Radiohead, selv delvist havde 'lånt' numret fra et andet band.... 

I 2019 udgiver Lana endnu et album, med den kontroverselle titel: Norman fucking Rockwell (!) Desuden har hun fået et godt samarbejde med en ny producer. Som også producere for Taylor Swift. 

 

Five Point Records

Endelig en pladekontrakt 🙋🏻 🍾

 • I studiet, fokuseret.

 • Fotomodel, ca. 15-17 år.

 • Live, 2017